Nauczanie przez doświadczanie, czyli z wizytą w Kopytowej
Dodane przez webmaster dnia 13 grudzień 2018 17:22:19


Można długo i pięknie opowiadać dzieciom historię wypieku piernika, uczyć składu piernikowego ciasta i przepisów na te wspaniałe wypieki, którymi pachną w Polsce Święta Bożego Narodzenia. Można, ale nawet najbardziej ciekawe opowiadanie nie zastąpi samodzielnej aktywności ...



Rozszerzona zawartosc newsa

Można długo i pięknie opowiadać dzieciom historię wypieku piernika, uczyć składu piernikowego ciasta i przepisów na te wspaniałe wypieki, którymi pachną w Polsce Święta Bożego Narodzenia. Można, ale nawet najbardziej ciekawe opowiadanie nie zastąpi samodzielnej aktywności, czyli nauczania przez doświadczanie. 11 grudnia uczniowie klas drugich SP w Rymanowie wzięli udział w kreatywnych warsztatach wypieku pierników i tworzenia ozdób świątecznych z piernika. Uczestnicy zajęć zapoznali się z tradycjami wyrobu piernika oraz rodzajami tego ciasta i przyprawami korzennymi. Samodzielnie zrobili ciasto piernikowe.

Wykazując zadziwiającą precyzję rozwałkowali je i wypełniali wybrane formy, oraz wykrawali ulubione kształty. Tak powstało piernikowe zoo, gwiazdki, domki, serduszka i ludziki. Na czas wypieku drugoklasiści udali się do Muzeum Kultury Szlacheckiej. Właściciel dworku oprowadził dzieci po swej posiadłości. Uczniowie mieli okazję zobaczyć jak wyglądały domy bogatych właścicieli ziemskich i porównać je z chłopskimi chatami ze skansenu w Sanoku, które zwiedzali wiosną. Kiedy pierniki zostały wypieczone w piecu, dzieci zaprojektowały i wykonały piękne ozdoby z lukru, czekolady i różnych posypek. Powstałe prace są pamiątką z pobytu w Kopytowej, a najpiękniejsze zostaną przeznaczone na przedświąteczną akcję charytatywną pomocy dla krośnieńskiego hospicjum.


Tekst i fotografie: Barbara Radzięciak, Ewa Niemczyk